Дружество “Педагози-музиканти” към Съюз на българските музикални и танцови дейци обединява преподаватели по пиано, цигулка, китара, акордеон, духови инструменти, ансамблови формации и оркестри. То е с дълголетна история.


Мария Динолова – Маня (1932-2009)

Дългогодишен председател на дружество "Педагози музиканти" към СБМТД – от 1994 до 2009. Преподавател по пиано и директор на "Музикалната школа“ в читалище "Петър Берон" – София. Там работи с дух и желание за непрекъснат духовен контакт с музиката. Тя възпитава поколения ученици, някои от тях днес вече бележити музиканти. Дейността й в дружеството ще се помни от колегите с нейната вдъхновена всеотдайност, с благородната загриженост не само към децата, но и към техните преподаватели. През 2001 Мария Динолова е активен основоположник на Фестивал-конкурс "С крилете на музиката" заедно с Анна Илиевска, Здравка Цанкова, Мариета Стаматова, Панка Старибратова, Васка Матеева. Идеята е на Здравка Цанкова, която предлага да се направи конкурс за децата в школите и читалищата по изкуства и държи той да е през две години, за да могат децата междувременно и да се развиват. Кръстник на конкурса е Мария Динолова, която дава поетичното име – С КРИЛЕТЕ НА МУЗИКАТА! Тя е главен идеен и организационен инициатор. Човек, който привлича сериозен финансов спонсор за нуждите на конкурса. Разбира се, фестивал-конкурсът надхвърли тези тесни рамки и днес той е широко популярен и обхваща участници от цяла България.

В нейна памет на шестото издание на конкурса – май 2011 се учреди парична награда "Мария Динолова", която ще се присъжда във всяка група.